Prvo Richemont okupljanje u Portugalu

Ovogodišnji Skup Međunarodnog Richemont kluba održan je od 2. do 6. rujna 2022. u Portugalu, najstarijoj europskoj državi. Delegaciju Richemont kluba Hrvatske predstavljalo je 20 članova redom iz tvrtki BRIOŠ, ČAKOVEČKI MLINOVI, EKOS CAKES, FANOLA, MLINI ČAPLJINA, PEKARNICA ZEMLJIČ, TIM ZIP, VINCEK, ZAGREBAČKE PEKARNE KLARA te Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iako među najmlađim Richemont udrugama, portugalski klub preuzeo je ulogu domaćina vrlo odgovorno i savjesno. Petodnevno putovanje započelo je u gradu Portu, kojega su stari Rimljani zvali Portus Cale (luka keltskog božanstva Calea), po kojemu je Portugal dobio ime.
Upriličeni obilazak dokazao je da je Porto grad za sva osjetila – od vizualnih slika šarenih kuća na strmim ulicama koje se spuštaju prema rijeci Douro, preko gustativnih doživljaja vina, kruha i ribe do auditivnog zvuka mora.

Kao i obično, pored stručnog programa nisu nedostajale društvene aktivnosti. Atraktivni turistički program uključivao je posjet općini Valongo gdje su danas smješteni Muzej Regueife (lokalni slatki kruh) te Muzej i radionica keksa. Prostor je to koji je posvećen promicanju kulturne baštine kroz očuvanje i izlaganje starih predmeta kao i širenje sjećanja vezanih uz pečenje kao svjetovnu aktivnost.
Arome i stari okusi, kojima su članovi svjedočili, rezultat su napornog rada lokalnog stanovništva te su sastavni dio gastronomskog i kulturnog identiteta.

U okviru programa organiziran je posjet Bakish centru – Ferneto, portugalskoj tvrtki za razvoj, inovacije i prodaju pekarske opreme. U demonstracijskoj pekari tvrtke portugalski Richemont majstori organizirali su proizvodnju i degustaciju raznih krušnih tradicionalnih proizvoda. Sudionici su između ostalog kušali i nezaobilaznu slasticu Pasteis de Nata sastavljenu od prhkog tijesta i raskošne kreme napravljene od jaja.

Slobodno vrijeme hrvatska je delegacija provela razgledavajući grad Coimbru koji je zavidno očuvao svoju prošlost – od rimskih ostataka, preko srednjovjekovnih utvrda pa sve do renesansnih i baroknih građevina. U nekadašnjoj kraljevskoj palači danas se nalazi Sveučilište, jedno od najstarijih na svijetu, pa tako i grad živi u studentskom ritmu. Turistički obilazak ovog pitoresknog grada završio je opuštanjem uz tradicionalni glazbeni žanr Fado kojega nije lako opisati. Jednostavno se mora doživjeti. Vožnja brodom po rijeci Douro bila je osvježavajuće iskustvo usred sunčanog dana, a sudionicima je bilo drago upoznati i dio tradicije utjelovljene u liku čovjeka pod maskom (Coretto) koji iz raznolikog društva bira neoženjenu djevojku, pleše s njome i na taj način joj poručuje da će se iduća udati.

Glavni skup predsjednika Međunarodnog i nacionalnih Richemont klubova održan je u hotelu Turismo Sao Lazaro Breganca. Na skupu se raspravljalo o aktualnim temama i predstojećim aktivnostima, naravno, sve u cilju jačanja i unapređenja rada struke.

Druženje Richemont delegacija nastavljeno je na samoj španjolsko – portugalskoj granici u pobratimljenom selu Rio de Onor koje je zanimljivo ne samo po rustikalnim kamenim kućama već i po jedinom lokalnom kafiću čiji se zajednički prihodi koriste za financiranje gradskih festivala i svega što je potrebno za preživljavanje. Seljani u već odmakloj životnoj dobi dijele poljoprivredna zemljišta i stoku, a kruh i dandanas mijese vlastitim rukama i peku u staroj krušnoj peći. Uživanjem u ovom pastoralnom naselju, koje je nalik muzeju na otvorenom, završio je dnevni dio pretposljednjeg dana ovog impresivnog programa.

Prije povratka kućama, Richemont društvo okupilo se na Gala večeri gdje je uz prigodnu decentnu glazbu i gastronomske delicije nastavljena razmjena doživljaja i veselog raspoloženja. Između dva leta, hrvatska grupa imala je priliku provesti par sati u Amsterdamu, gradu koji ima više kanala od Venecije i više mostova od Pariza. Iako kratko, bilo je to itekako slatko i jedinstvenim prizorima prožeto iskustvo.