Povijest tvrtke

2018.
Godinu su obilježili važni poslovni sajmovi, stručna događanja i aktivnosti koje se već duže vrijeme smatraju dobrom praksom tvrtke.

Više od dvjesto posjetitelja iz stotinjak tvrtki i obrta prisustvovalo je zagrebačkom Danu otvorenih vrata održanom u travnju. Uz cjelodnevnu proizvodnju raznovrsnih pekarskih i slastičarskih proizvoda u izvedbi domaćih i inozemnih proizvođača sirovina, pozornost posjetitelja privukao je i šampion pekarstva, Jimmy Griffin iz Irske predstavivši neke od svojih najatraktivnijih proizvoda pripravljenih prema tradicionalnim obiteljskim recepturama na bazi kiselog tijesta.

U suradnji s hrvatskim Richemont klubom, održana su dva stručna seminara pod nazivom „Uskrs u Beču“ i „Božić na švicarski način“. Majstori pekarstva i slastičarstva, predsjednik austrijskog Richemont kluba, Hubert Fischl i predsjednik švicarskog  Richemont kluba, Francois Wolfisberg tijekom cjelodnevnih su praktičnih prezentacija sudionicima seminara prenijeli kvalitetne informacije o tradicionalnim proizvodima, recepturama i tehnološkim procesima karakterističnima za pekarstvo zemalja iz kojih dolaze.

Krajem rujna, TIM ZIP je treći put nastupio na sajmu IBA u Münchenu, a kraj godine obilježio je i drugi nastup na jednom od najvećih svjetskih sajmova opreme i sirovina za prehrambenu industriju, sajmu GULFOOD MANUFACTURING u Dubaiju.

2017.
Ovogodišnji Dani otvorenih vrata u Splitu, Beogradu i Sarajevu privukli su brojne pekare i slastičare svojim zanimljivim i sadržajnim programom, uključujući cjelodnevnu proizvodnju uživo te prezentaciju široke ponude opreme i sirovina. Brojnošću izloženih strojeva i linija kao i proizvodnim programom raznovrsnih pekarskih i slastičarskih proizvoda pred posjetiteljima, ova su događanja poprimila karakteristiku mini sajmova.
U rujnu 2017. godine TIM ZIP je Svečanom akademijom „25 godina s vama“ obilježio jubilarnu godišnjicu tvrtke.
Akademija je bila prigoda da se javnosti predstavi nova, četvrta stručna knjiga TIM ZIP-ove biblioteke Kruh za život Suvremene tehnologije u pekarstvu i slastičarstvu – sirovine i proizvodi autora dipl. ing. Franje Klarića.
Premijerni sajam TIM ZIP EXPO, izrastao iz 19 godina organiziranog Kućnog sajma tvrtke, održan je 14. i 15. rujna ove godine u Boćarskom domu u Zagrebu, a na jedinstvenom je prostoru okupio 25 poslovna partnera tvrtke, dobavljača opreme i sirovina. Događanju je u dva dana prisustvovalo više od 800 vlasnika, tehnologa i voditelja pekarskih i slastičarskih pogona iz 17 europskih zemalja.
U okviru sajma EXPO organiziran je i 5. Nagradni Natječaj Zlatne ruke za najkreativniji pekarski i slastičarski uradak u Hrvatskoj, a održana su i zanimljiva stručna predavanja o najaktualnijim temama iz struke.
TIM ZIP je svoju ponudu predstavio i na stručnoj konferenciji pod nazivom 22. PEKARSKO-MLINARSKI DANI održanoj u listopadu ove godine u Master hali Novosadskog sajma.
Tvrtka TIM ZIP ove je godine prvi put nastupila na sajmu Gulfood Manufacturing u Dubaiju, UAE, na kojemu je predstavnicima tvrtke iskazan značajan interes za realizacijom velikog broja kompletnih pekarskih projekata.

2016.
Prvu polovicu godine obilježili su Dani otvorenih vrata u Opatiji, Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.
U ponudu tvrtke uvršteni su prirodni poboljšivači enzimi talijanskog proizvođača IL GRANAIO DELLE IDEE. U suradnji sa stručnjacima spomenute tvrtke i profesoricama Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, TIM ZIP i Richemont klub organizirali su edukaciju o enzimima za tridesetak tehnologa iz čitave regije.
Dosad najveći broj eksponata iz ukupne ponude strojeva i linija TIM ZIP-a, njih čak 45, predstavljen je na 19. Kućnom sajmu kojeg je posjetilo više od 400 stručnjaka iz područja pekarstva i slastičarstva iz čak 200 tvrtki i obrta.
Krajem godine, TIM ZIP je nastupio na sajmu SÜDBACK u Stuttgartu koji je zabilježio više od 40 000 posjetitelja.

2015.
Dani otvorenih vrata u Splitu, Opatiji, Zagrebu i Sarajevu donijeli su tvrtki mnoge pozitivne rezultate.
Uspješno je završen najveći projekt TIM ZIP-a u inozemstvu – tvornica GRAND FOOD CORPORATION u Makedoniji.
Na 18. Kućnom sajmu, koji je zabilježio više od 400 posjetitelja, po prvi su put nastupili neki od najvažnijih partnera TIM ZIP-a predstavivši vlastitu ponudu cjelodnevnom prezentacijskom proizvodnjom.
TIM ZIP je otvorenjem Predstavništva u Beogradu pojačao svoje djelovanje na području Srbije. U suradnji s novim distributerom sirovina, tvrtkom MAKOVICA iz Mladenovca, organiziran je nastup na 20. Pekarskim danima u Rumi.

2014.
Početkom godine, TIM ZIP je sudjelovao na gastronomskom sajmu INGA na kojemu je napravljena najdulja rolada na svijetu. Osnovne sirovine za pripremu 158 metara dugačke rolade, koja je upisana u Guinnesovu knjigu rekorda, donirao je TIM ZIP, uz podršku svog partnera DIAMANTA.
Švicarski proizvođač linija i opreme za lisnato tijesto RONDO na godišnjem je skupu svojih zastupnika javno nagradio TIM ZIP priznanjem za upornost, energiju i samopouzdanje.
Ovogodišnji, 17. Kućni sajam privukao je više od 400 posjetitelja iz 165 tvrtki te je time postao najveća pekarska izložba u regiji.
TIM ZIP je bio organizator ovogodišnjeg skupa zastupnika tvrtke DIAMANT. NA DIAMANT EXPORT PARTNER MEETING-u, prvi put održanom izvan Austrije, okupili su se zastupnici iz 12 europskih zemalja.
Započet je izuzetno velik projekt izgradnje automatizirane tvornice croissanta GRAND FOOD CORPORATION u Makedoniji. Kompletan pekarski konzulting i inženjering osiguran je od strane TIM ZIP-a.
Organizirani Dani otvorenih vrata u Zagrebu i Splitu svojom su sadržajno bogatom ponudom privukli brojne posjetitelje s tog i okolnog područja.
Otvorena je suvremena edukacijsko-proizvodna pekara u poslovnom prostoru tvrtke, a razvijenost TIM ZIP-a potvrđuje i novo-otvoren izložbeni prostor u slovenskom HORECA centru.

2013.
Na 16. Kućnom sajmu obilježeno je 20 godina partnerstva s austrijskom tvrtkom DIAMANT.
TIM ZIP je nastupio na pekarskom i slastičarskom sajmu SÜDBACK u Stuttgartu kao i na sajmu AGROKOS 2013 u Prištini.
Važno je napomenuti da je ove godine utemeljena Hrvatska udruga proizvođača pekarskih i slastičarskih proizvoda.
Tehnolozi tvrtke sudjelovali su na 7. Međunarodnom kongresu Brašno – kruh 11 i 9. Hrvatskom kongresu tehnologa proizvodnje i prerade brašna.

2012.
U prvoj polovici godine okončana je reorganizacija poslova prodaje i distribucije robe na području Hrvatske. Ove je poslove na području Dalmacije koje je dosad pokrivao Marcelin d.o.o. Split, preuzela TIM ZIP-ova Podružnica Jug, skladište Split, a na području Istarske i Primorsko-goranske županije umjesto tvrtke TIM ZIP Rijeka d.o.o. poslovanje je preuzela TIM ZIP-ova Podružnica Rijeka.
TIM ZIP je ove godine prvi put nastupio kao izlagač na najvećem svjetskom pekarskom sajmu IBA u Münchenu. Godinu je obilježila i suradnja s njemačkom tvrtkom UNIFERM u okviru koje je razvijen novi pekarski kvasac INTERFERM.
U dogovoru s tvrtkom DIAMANT organizirana su tri stručna seminara za tehnologe u pekarstvu i slastičarstvu – dva u Zagrebu, jedan u Welsu.
Održan je 15. Kućni sajam koji je posjetilo više stotina posjetitelja iz Hrvatske i regije, preciznije predstavnici čak 158 tvrtki i obrta.
Javnosti je predstavljena treća stručna knjiga iz Biblioteke Kruh za život – TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE PEKARSKIH I SLASTIČARSKIH PROIZVODA.

2011.
U cilju racionalizacije i optimalne funkcionalnosti distribucije robe i usluga u Sektoru sirovina je provedena reorganizacija poslovanja, tako da od 1. rujna TIM ZIP-ovu prodajnu mrežu čine Podružnica Istok, sa skladištima u Bjelovaru i Osijeku, Podružnica Zapad, sa skladištima u Zagrebu i Varaždinu, Podružnica Jug sa skladištem u Zadru, te vlastite tvrtke TIM ZIP Rijeka i Marcelin u Splitu.
U TIM ZIP-u je ovlaštena tvrtka obavila uspješan recertificirajući audit nad standardima kvalitete ISO i HACCP, implementiranim 2005. godine.
Za posebne zasluge i doprinos unaprjeđenju međusobne suradnje i širenju ugleda Fakulteta i struke tvrtka je dobila Povelju Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u povodu 55-te obljetnice studija prehrambene tehnologije i biotehnologije.
Ostvaren je vrlo zapažen nastup tvrtke i na 3. Međunarodnom sajmu hrane, pića i gastronomskih inovacija INGA na Zagrebačkom velesajmu i to u suradnji s pekarskom udrugom Richemont klub.

2010.
TIM ZIP potvrđuje svoj renome vodeće tvrtke u regiji u svojoj djelatnosti, među ostalim i isporukom i montažom kompletne opreme za novi pogon pekarnice tvrtke MAXI u Orašju, u Bosni i Hercegovini.
Temeljem ugovora sa tvrtkom ASTON FOODS, TIM ZIP je postao ekskluzivni zastupnik u regiji ovog švicarskog proizvođača komora za vakuumsko pečenje svih pekarskih proizvoda.
Tržište je odlično reagiralo na plasman novog poboljšivača za kruh i pecivo TOP ZOOM, primjerenog tehnološkim i ekonomskim uvjetima u hrvatskom pekarstvu.
TIM ZIP nastavlja i s izdavačkim poduhvatima u okviru svoje Biblioteke „Kruh za život“. Izdana je prva stručna knjiga u Hrvatskoj koja na sustavan način obrađuje pekarsku i slastičarsku praksu pod nazivom PRIRUČNIK O PEKARSTVU I SLASTIČARSTVU –TEORIJA I PRAKSA.
U suradnji s pekarskom udrugom Richemont klub TIM ZIP je sudjelovao na 2. Međunarodnom sajmu hrane, pića i gastronomskih inovacija INGA NA Zagrebačkom velesajmu, te tom prigodom još jednom bio uspješan organizator Natječaja „Zlatne ruke“ za najkreativniji pekarski i slastičarski rad.
13. Kućni sajam posjetili su predstavnici 148 tvrtki iz šest zemalja.

2009.
U segmentu prodaje opreme za pekarstvo TIM ZIP je, među ostalim, instalirao i drugi termouljni sustav za pečenje na području Bosne i Hercegovine i to u pogonu sarajevske tvrtke ASPEK.
Nastavio se snažan trend ekskluzivnih uređenja pekarskih prodajnih lokala. U nepune četiri godine TIM ZIP je „uredio“ 60 prodajnih mjesta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
TIM ZIP-ovi djelatnici dali su iznimno snažnu i presudnu logističku potporu akciji ZNAK „RICHEMONT KVALITETA“ u organizaciji hrvatskog „Richemont kluba“.
Rekordan broj tvrtki, njih 131 iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije posjetio je u rujnu 12. Kućni sajam TIM ZIP-a.

2008.
Dugogodišnja suradnja TIM ZIP-a s visokoškolskim institucijama, poglavito u Zagrebu i Osijeku, nastavljena je donacijom mijesilice za tijesto za potrebe znanstveno-istraživačkog rada na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za sveukupnu konstantnu i uspješnu suradnju TIM ZIP je, zajedno sjoš nekoliko najuglednijih hrvatskih tvrtku, primio priznanje u povodu 52. obljetnice zagrebačkog fakulteta.
U svibnju je TIM ZIP bio sponzor 4. Srednjoeuropskog kongresa hrane i 6. Hrvatskog kongresa tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
Jedan od najznačajnijih projekata u godini bila je uspješna modernizacija proizvodnog pogona tvrtke RADNIK iz Opatije.
U lipnju je TIM ZIP u vlastitom poslovnom prostoru organizirao stručni seminar za 60 hrvatskih slastičara.
Ovlaštena je tvrtka u TIM ZIP-u provela uspješni recertificirajući audit nad, prije tri godine implementiranim, standardima ISO i HACCP.
Izašao je jubilarni 50-ti broj poslovne revije TIM ZIP INFO.

2007.
Godina je bila u znaku obilježavanja 15 – te obljetnice utemeljenja tvrtke koje je kulminiralo svečanom akademijom održanom 4. prosinca u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Tom prigodom promoviran je i film o TIM ZIP – u pod nazivom «Kruh za život», te balada «Moj kruh» koju je za tvrtku napisao Arsen Dedić.
U izdanju TIM ZIP – a objavljena je knjiga «Priručnik o poboljšivačima i ostalim sirovinama za pekarstvo i slastičarstvo». Među vrijednim i brojnim isporukama opreme valja izdvojiti potpuno opremljenu pekarnicu Srednje strukovne škole u Varaždinu i «najjužniju» isporuku, u Kumanovo u Makedoniji. U sklopu programa uređenja interijera prodajnih prostora TIM ZIP je u nepune dvije godine realizirao 30 takvih projekata.
TIM ZIP je bio izvršni organizator 3. Festivala kruha i slastica, te godišnjeg skupa Međunarodnog Richemont kluba, kojem je prisustvovalo 80 – tak članova iz devet europskih zemalja, kao i glavni sponzor državnog prvenstva učenika srednjih škola u zanimanju pekar, te glavni sponzor međunarodnog Kongresa «Brašno – kruh 07».

2006.
Tvrtka promovirala novi sadržaj u svojoj ponudi – program konvekcijskih peći i opreme za pečanje na licu mjesta. Opremljeno 20-tak trgovačkih centara KAUFLAND-a i LIDL-a u Hrvatskoj.
Ponuda strojeva i opreme proširena je i novom uslugom – planiranjem, projektiranjem i izvedbom uređaja interijera maloprodajnih lokala te njihovim opremljenim vitrinama, pultovima, prodajnim regalima i drvenim oblogama. U toku godine uređeno je tako 15-tak lokala za razne naručitelje.
TIM ZIP je bio izvršni organizator i 2. Festivala kruha i slastica, održanog u Zagrebu 29. i 30. rujna, u organizaciji Richemont kluba. Tvtka je, u okviru Festivala, organizirala i prvi Natječaj za najkreativniji pekarski ili slastičarski uradak pod nazivom “Zlatne ruke”.

2005.
U skladu s vlastitom razvojnom politikom društvo mijenja atribut u logotipu koji sada glasi: prehrana-tehnologije-razvoj, a svjedoči o namjeravanom jačem “iskoraku” u cijelu prehrambenu industriju.
8. lipnja 2005. poslovanje tvrtke TIM ZIP d.o.o. Zagreb službeno je certificirano po zahtjevima standarda ISO 9001:2000 i po HACCP načelima.
Uspješno realiziran jedan od najznačajnijih i najvećih projekata u povijesti tvrtke-opremanje novog pogona KRKE d.o.o. Šibenik.
Podružnica u Rijeci postala samostalno trgovačko društvo.
Osnovana i treća tvrtka u BiH-TIM ZIP d.o.o. Banja Luka.
Ključni doprinos organizaciji 1. Festivala kruha i slastica koji je u Zagrebu održan 8. listopada dali su djelatnici grupe TIM ZIP,
kao inicijatora i izvršnog organizatora ove manifestacije koju su i mediji i izlagači i građani-posjetitelji ocijenili sjajno organiziranom i dostojnom promocijom pekarske struke.
Službeni organizator Festivala, udruga stručnjaka u pekarstvu i slastičarstvu Richemont klub, ovom se prigodom i konačno potvrdila stožernom organizacijom hrvatskog pekarstva.

2004.
Od početka ove godine provode se pripreme za uvođenje ISO i HACCP sustava. Dobivanje tih certifikata strateški je cilj TIM ZIP-a, te su krajem studenog finalizirane sve procedure. Do polovice iduće godine, TIM ZIP će posjedovati oba certifikata i tako dobiti svojevrstan «ustav poslovanja».
17. lipnja, održan je stručni seminar PREZENTACIJSKA PROIZVODNJA SLASTICA, na kojem je prezentaciju održao jedan od najvećih svjetskih stručnjaka u konditorstvu Henry Schumacher, a prisustvovalo mu je 45 sudionika iz 22 tvrtke.
Održan je i 7. kućni sajam strojeva, opreme, pribora, alata, smjesa, aditiva, poboljšivača, nadjeva i ostalih sirovina na kojem su postavljeni proizvodni porgrami 20 TIM ZIP-ovih partnera iz 6 zemalja, a posjetilo ga je više od 100 posjetitelja.
Veliku važnost nosi ugovor o isporuci i montaži strojeva i opreme potpisan sa šibenskom Krkom.

2003.
Na inicijativu TIM ZIP-a, 27. veljače utemeljen je RICHEMONT KLUB – udruga stručnjaka i drugih uglednika iz pekarske i slastičarske djelatnosti sa područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao 15. član ovog renomiranog međunarodnog udruženja.
Potpisani ekskluzivni ugovori o zastupanju s tvrtkama ANNELIESE i TOOLBOX iz Njemačke i SPOONER VICARS iz Velike Britanije te o distribuciji pekarskog kvasca svjetski poznatog proizvođača ALLTECH FERMIN.
U Stručnoj školi Richemont u Luzernu organiziran seminar o suvremenoj proizvodnji slastica i “snack” proizvoda.
Točno šest mjeseci nakon polaganja kamena temeljca, 6. prosinca, u potpunosti je stavljena u funkciju moderno opremljena novoizgrađena poslovno-skladišna zgrada s oko 900 m2  korisne površine.

2002.
Promoviran novi slogan tvrtke: TIM ZIP – europske tehnologije za pekarstvo.
Potpisan ekskluzivni ugovor o zastupanju s tvrtkom HEUFT iz Njemačke.
Organizirana dva studijska putovanja za vlasnike, članove poslovodstava poduzeća i pekarske tehnologe iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Italiju, Švicarsku, Austriju i Njemačku.
U sklopu studijskog putovanja organiziran trodnevni stručni seminar u Višoj pekarskoj školi u Luzernu.

2001. 
Značajno povećanje broja zaposlenih.
Potpisan ekskluzivni ugovor o zastupanju s tvrtkom MEINCKE iz Danske.
Osnovano poduzeće za tehnologiju pakiranja TIM PAK te poduzeće TIM ZIP u Beogradu.
Početak stalne prakse organiziranja stručnih seminara “Nove tehnologije u pekarstvu – teorija i primjena”

2000.
Potpisani ekskluzivni ugovori o zastupanju s tvrtkama SEEWER RONDO DOGE iz Švicarske, MONDIAL FORNI i ILAPAK iz Italije i DIOSNA, ISERNHÄGER i AT HEFELE iz Njemačke, s kojima i ranije postojojala poslovna suradnja.
Osnovana podružnica u Zadru.
Društvo ulazi u vlasničku strukturu poduzeća “Marcelin” iz Splita.
U sklopu poslovne zgrade uređena višenamjenska, multimedijalna dvorana namijenjena održavanju seminara, prezentacija, promocija ili predavanja.
Redizajnirane i kompletirane internet stranice tvrtke.

1999. 
Počeci organiziranog pristupa obrazovanju djelatnika za stjecanje dodatnih znanja.

1998. 
U poslovnoj zgradi uređena i opremljena školsko-prezentacijska pekara.
U vlastitom prostoru prvi put organiziran kućni sajam poduzeća s prezentacijskom proizvodnjom kruha, peciva i slastica.
Osnovano poduzeće u Sarajevu i dvije nove podružnice, u Bjelovaru i Varaždinu.
Osnovano poduzeće TIM PUBLIC d.o.o. za propagandu i marketing.

1997. 
24. listopada svečano je otvorena novoizgrađena poslovna zgrada u zagrebačkom naselju Buzin, s oko 400 m2  uredskog, 160 m2  skladišnog i 100 m2  tehničkog prostora.

1996. 
Osnovano poduzeće u Mostaru i dvije nove podružnice, u Karlovcu i Osijeku.
Zaključen ekskluzivni ugovor o zastupanju s tvrtkom KOLB KÄLTE iz Švicarske.
Osniva se Sektor tehnološke primjene kojem na čelo dolazi Ivan Bulić, diplomirani inžinjer kemijske tehnologije.
Izdan prvi broj poslovne revije tvrtke, pod nazivom TIM ZIP INFO.
U listopadu položen kamen temeljac za poslovnu zgradu društva.

1995.
Osnovana prva dislocirana organizacijska jedinica – Podružnica TIM ZIP u Rijeci.

1994. 
U društvo dolazi diplomirani politolog Ivo Jelušić koji ulazi u vlasničku strukturu i postaje direktor Sektora projektiranja i opreme.
Početak stvaranja vrhunskog tehnološkog tima značio je dolazak u društvo
Franje Klarića, diplomiranog inžinjera prehrambene tehnologije, na radno mjesto glavnog tehnologa.

1993.
Osim strojeva i opreme, ponuda društva kompletira se širokom paletom od preko 600 visokokvalitetnih sirovina za pekarstvo i slastičarstvo.
Zaključen ekskluzivni ugovor o generalnom zastupanju s tvrtkom DIAMANT iz Austrije.
U društvo dolazi ekonomist Zdravko Maček koji ulazi u vlasničku strukturu i postaje direktor Sektora sirovina, smjesa i aditiva.

1992.
Registrirano poduzeće TIM ZIP d.o.o. Osnivač i direktor društva je Vladimir Bulić.
Potpisan ekskluzivni ugovor o generalnom zastupanju s austrijskom tvornicom BACK TECH.