Stručni seminar Božićni stol čarobne Španjolske

Mediteranska zemlja maurskih dvoraca, ponosnih vitezova te veselih i susretljivih ljudi, domovina renomiranih svjetskih umjetnika, poput P. Picassa, S. Dalija i F. Goye, mjesto na kojemu se pleše strastveni flamenco te pije slatka sangrija, a bikovi ‘slobodno’ trče ulicama.

Španjolska je zapadnoeuropska rimokatolička zemlja bogate božićne tradicije.

Od posebno važnih običaja, svakako treba izdvojiti Hogueras, običaj preskakivanja vatre koja štiti od bolesti. Tradicionalno se sprema pečena purica s gljivama i turronom (vrsta slatkiša od badema).

Prema vjerovanju Španjolaca, darove donose Sveta tri kralja. Petog dana u godini djeca na prozorima ostavljaju cipele popunjene mrkvom kako bi iduće jutro u njima pronašla darove. Mrkva je namijenjena umornim konjima Sveta tri kralja.

U ozračju pozitivne atmosfere upotpunjene neodoljivo slatkim okusima raznolikih pekarskih i slastičarskih proizvoda karakterističnih za božićni blagdan Španjolske, u četvrtak, 10.10. ove godine održan je u Zagrebu posljednji ovogodišnji stručni seminar u organizaciji Richemont kluba Hrvatske i tvrtke TIM ZIP uz izuzetnu podršku španjolskog Richemont kluba.

Članovi španjolskog kluba, gospoda Jose Antonio Rivas Sanchez i Francisco Jose Vilchez Castellano, vrsni majstori struke, vlasnici pekarnica i voditelji vlastitih pekarskih škola, predstavili su čak petnaestak tradicionalnih proizvoda svoje zemlje poput paneleta od pinjola, žumanjaka, slatkog vrhnja i čokolade, marcipana iz Sota, prhkih kolačića od badema, kraljevskog kuglofa, uštipaka s vinom, torte nad tortama (Torta Suprema), maslenjaka, uštipaka Aceitones te drugih, u čijoj se proizvodnji okušalo i dvadesetak sudionika iz područja pekarstva i slastičarstva Hrvatske i Srbije.

Izrazitim trudom, sveprisutnom voljom i predanošću radu, španjolski su stručnjaci sudionicima  uspješno prenijeli svoje znanje i majstorske vještine. Kvalitetnom su interakcijom, dinamičnim temperamentom i vedrim raspoloženjem probudili maštu i kreativnost u polaznicima te ih nadahnuli novim idejama za još atraktivniju blagdansku ponudu.

Prema konačnim impresijama i općem oduševljenju sudionika, za vjerovati je da će mnoge blagdanske stolove krasiti upravo predstavljene božićne slastice.